Overlegscheiding & Collaborative Practice

De overlegscheiding of de Collaborative Divorce is een waardevolle variant van mediaton. Het belangrijke verschil met mediaton is dat ieder van de partners wordt bijgestaan door zijn eigen advocaat, die tevens mediator is. De advocaten letten ook op het belang van de andere partner en gebruiken hun mediaton skills. Op die wijze wordt de balans tijdens de besprekingen gewaarborgd en kunnen verschillen in kennis of emoties beter begeleid worden.

Een ander belangrijk verschil met mediation is dat het traject van de overlegscheiding uitgaat van de multidisciplinaire aanpak. De cliënten stellen samen met hun advocaten een team samen dat hen begeleidt bij het vinden van een goede en creatieve oplossing. Een coach, met een psychologische achtergrond, begeleidt het traject en het team kan versterkt worden met andere deskundigen zoals een kinder-of een financieel deskundige.

Net als bij mediaton is het traject erop gericht om zonder tussenkomst van de rechter de gevolgen van de echtscheiding te regelen. De afspraken worden vastgelegd in een echtscheidingsconvenant. Wanneer er minderjarige kinderen zijn wordt daarnaast met ondersteuning van de coach een ouderschapsplan opgesteld. De toekomst van de partners en de kinderen staat centraal. De methode van overlegscheiding geeft dikwijls de beste garantie voor een duurzame oplossing. Beide partners zijn immers uitgebreid voorgelicht en ondersteund tijdens het traject zodat zij goed ingelicht weloverwogen beslissingen kunnen nemen.

“Veel dank voor jullie input. Jullie hebben wij enorm geholpen om de zaken weer in perspectief te zien. Ook dank voor jullie geduld. Iedere keer als ik weer twijfelde of onzeker was dachten jullie weer mee en legden jullie de situatie weer uit. Dat heeft mij enorm geholpen.”