Blog

Woont u in het buitenland en wilt u weten of u kunt scheiden in Nederland?

Woont u in het buitenland en wilt u weten of u kunt scheiden in Nederland?

De enkele omstandigheid dat u en/of uw echtgenoot in het buitenland woont, betekent nog niet dat u bij een echtscheiding niet in Nederland de echtscheidingsprocedure kan aanvangen. In de zogeheten Brussel II bis Verordening, die van toepassing is op alle echtscheidingen die voor de Nederlandse rechter worden gebracht, is vastgelegd wanneer de Nederlandse rechter wel en niet bevoegd is om de echtscheiding uit te spreken.Indien u beiden de Nederlandse nationaliteit hebt, kunt u in elk geval in Nederland scheiden.  

Of het in gang zetten van een scheidingsprocedure in Nederland in uw geval een betere optie is dan scheiden in het buitenland, hangt af van uw persoonlijke situatie. Heeft u bijvoorbeeld minderjarige kinderen die bij u wonen in het buitenland, dan mag de Nederlandse rechter in beginsel niet ook een oordeel geven over het hoofdverblijf van de kinderen na de scheiding.

Het komt verder met enige regelmaat voor dat de Nederlandse rechter wel bevoegd is om de echtscheiding uit te spreken maar vervolgens naar het recht van een ander land moet oordelen over bijvoorbeeld de alimentatie of de afwikkeling van het vermogen. Dat vergt dan mogelijk het inwinnen van extern advies in het buitenland en kan een kostbare aangelegenheid zijn.

Indien de Nederlandse rechter bevoegd is om de echtscheiding uit te spreken, betekent dat dus niet automatisch dat deze bevoegd is om te beslissen over alle gevolgen van de echtscheiding (met name de kinderen). Ook betekent het niet automatisch dat het Nederlandse recht zal worden toegepast.

De advocaten van Van Hilten kunnen u van advies op maat voorzien.

Gepubliceerd op


Heeft u een vraag of opmerking? Laat uw bericht achter.

* verplicht

overige artikelen van deze auteur: