Blog

Wist u dat u bij scheiding verplicht bent om een ouderschapsplan op te stellen?

Wist u dat u bij scheiding verplicht bent om een ouderschapsplan op te stellen?

Inmiddels 10 jaar geleden (1 maart 2009) is de Wet Bevordering voortgezet ouderschap en zorgvuldige scheiding in werking getreden. Sinds de invoering van deze wet zijn gehuwde én ongehuwde ouders van minderjarige kinderen verplicht om ingeval van een scheiding een ouderschapsplan op te stellen.

Bij gehuwde ouders spreekt een rechtbank de echtscheiding in de regel pas uit indien er sprake is van een door beide ouders ondertekend ouderschapsplan. Alleen in uitzonderingsgevallen – indien gemotiveerd is onderbouwd waarom het overleggen van een ouderschapsplan redelijkerwijs niet mogelijk is – kan van dit uitgangspunt worden afgeweken. 

Het ouderschapsplan moet tenminste afspraken omvatten over (a) de verdeling van de zorg voor de kinderen, (b) de wijze waarop ouders elkaar informeren over de kinderen en (c) de wijze waarop in de kosten van de kinderen wordt voorzien. Daarnaast is het de bedoeling dat de afspraken in het ouderschapsplan met de minderjarige kinderen worden besproken. De wijze waarop dit gebeurt, is uiteraard leeftijdsafhankelijk, maar moet in ieder geval blijken uit het ouderschapsplan.

Online zijn diverse modellen beschikbaar van ouderschapsplannen. Let echter op! Uw situatie is mogelijk niet van toepassing op de ‘standaard bepalingen’ in het door u gevonden model. Daarnaast is het raadzaam om ten aanzien van de verdeling van de kosten van uw kinderen een advocaat te vragen om advies. Onze advocaten staan voor u klaar!

Gepubliceerd op


Heeft u een vraag of opmerking? Laat uw bericht achter.

* verplicht

overige artikelen van deze auteur: