Blog

Wettelijke indexeringspercentage alimentatie 2020

Wettelijke indexeringspercentage alimentatie 2020

Op grond van de wet worden de bij rechterlijke uitspraak of bij overeenkomst vastgestelde bedragen voor levensonderhoud (kinder- en partneralimentatie) jaarlijks met ingang van 1 januari automatisch met een bepaald percentage geïndexeerd. 

De hoogte van de indexering wordt vastgesteld door de minister voor Rechtsbescherming. Daarbij wordt rekening gehouden met de gemiddelde stijging van de salarissen en het prijsniveau in Nederland. Voor 2020 is het indexcijfer voor de kinder- en partneralimentatie vastgesteld op 2,5%. 

Dit betekent dat het bedrag dat u maandelijks aan kinder- of partneralimentatie ontvangt, dan wel betaalt, vanaf 1 januari 2020 met 2,5% wordt verhoogd. Het is mogelijk om in onderling overleg van de wettelijke indexering af te wijken. U kunt bijvoorbeeld de indexering uitsluiten of een alternatieve wijze van indexeren overeenkomen. 

De verhoging is automatisch van toepassing, maar als u alimentatie ontvangt is het raadzaam om uw ex-partner op de indexering te wijzen. Zo weet u zeker dat hij of zij op de hoogte is van het juiste bedrag dat per 1 januari a.s. betaald moet worden.  

Bent u de afgelopen jaren de indexering vergeten toe te passen? Dan kunt u met terugwerkende kracht alsnog de achterstallige alimentatie ten gevolge van het niet indexeren terugvorderen. Let wel: het recht op het innen van achterstallige alimentatie verjaart na een periode van vijf jaar. 

Meer informatie? Neem dan gerust vrijblijvend contact met mij op.

Gepubliceerd op


Heeft u een vraag of opmerking? Laat uw bericht achter.

* verplicht

overige artikelen van deze auteur: